MŠ Pampeliška

Informace pro rodiče

(11. 03. 2015)

Školky mohou zlevnit při platbách prostřednictvím zaměstnavatele

10. září 2014

Náklady na pobyt dítěte v mateřské škole se mohou pro rodiče snížit, pokud si nechají školné zaplatit prostřednictvím svého zaměstnavatele přímo z hrubé mzdy. V tom případě jde o nepeněžní plnění, které je osvobozeno od daně z příjmu i sociálního a zdravotního pojištění. Úspora rodiče ve srovnání s hrazením školného ze svého čistého příjmu činí pro letošní rok 31,1 procenta, uvedl na dnešní tiskové konferenci daňový poradce ze společnosti Pro Factum Consulting Petr Frisch.

Nepeněžní plnění je možné čerpat na státní i soukromé mateřské školy registrované v rejstříku ministerstva školství. Zaměstnavatel musí zaručit jeho účelovost, tedy ověřit registraci školky i pravost jejího bankovního účtu. Zatím není tato forma podpory příliš rozšířená. "Podle našich zjištění se to příliš nepoužívá, protože se o tom moc neví," uvedl Martin Bulíř, generální ředitel společnosti Edenred.

Tato firma nyní přichází s projektem Ticket Junior, který by měl uplatňování výhody zjednodušit. Pokud se do něj zaměstnavatelé zaregistrují, provozovatel projektu na sebe převezme povinnost ověřovat oprávněnost příjemce a platby školkám bude provádět pomocí vlastní aplikace. Více na www.ticketjunior.cz

Podle Frische by se měla tato výhoda v budoucnu vztahovat na zaregistrované dětské skupiny, pokud bude schválen příslušný zákon. Ten počítá s tím, že by rodiče s dítětem umístěným v tomto zařízení měli nárok na slevu na dani. Daňovou úlevu ve formě uznání nákladů spojených s provozem dětské skupiny by mohli čerpat i zřizovatelé. Těmi by mohly být firmy, úřady, obce, vysoké školy, neziskové organizace nebo spolky.

Zdroj: Verlag Dashöfer

P.S. Potvrzení o platbách školkovného pro daňový odečet se vydává zákonnému zástupci v plné výši.

Zpět