MŠ Pampeliška

Aktuality

(10. 11. 2014)

Vzhledem k častému výskytu vší v MŠ přikládáme informace jak na ně :-)

https://www.nyda.cz/o-vsich

Jak na vši u dětí

1. Problém zavšivení

I když žijeme ve 21. století, zavšivení je stále problémem, zejména v dětských kolektivech. Původcem je veš vlasová, která se usídlí ve vlasaté části hlavy, nejčastěji nad a za ušními boltci a v zátylku. Veš je parazit, který bodnutím do kůže vylučuje sekret a ten je příčinou úporného svědění postiženého místa. Dítě svědění nutí k opakovanému škrabání, kůže je pak podrážděná a zarudlá s drobnými trhlinkami, do nichž se snadno zanese infekce. Průvodním jevem pak může být i zduření místních uzlin jako reakce na probíhající zánět postižené kůže.

Přenos je přímý z člověka na člověka, tedy přímým kontaktem s postiženým jedincem. Průkaz nákazy se děje častěji nálezem hnid, což jsou šedobílá vajíčka, která se nedají s vlasu stáhnout. Často se jejich nález zaměňuje s lupy, jenže lupy lze vyčesat, ale hnidy ne. Méně často se podaří nalézt samotnou veš.

2. Co dělat, když vši u dítěte zjistíte? Jak na vši?

Jestliže zjistíte, že se dítě opakovaně škrábe na hlavičce, musíte na nákazu myslet. Posaďte dítě ke světlu (večer pod lampu) a opatrně prohlížejte pramínky vlasů zejména v zátylku a kolem uší. Živá veš je velká asi 2-4 mm a vypadá jako drobná šedá muška, častěji však najdete výše zmíněné hnidy, což jsou nakladená vajíčka pevně lpící na vlasech (nejdou stáhnout). Protože jsou hnidy světlé, hůře se hledají u světlovlasých dětí než tmavovlasých.

Problém je ale s jejich likvidací. Dříve vyráběné šampony jsou dnes bohužel neúčinné (Orthosan) a jakékoli „zaručené rady" typu petrolejových zábalů jsou zdraví nebezpečné.

U nás jsou dostupné přípravky Parasidose, Paranit, Jacutin Gel, Diffusil H sprej, určené právě k hubení vší a hnid, které jsou velmi účinné. Po ošetření vlasů jedním z těchto přípravků (řiďte se pokyny výrobce) je třeba hlavu umýt a oplachovat teplou octovou vodou, protože hnidy se pak lépe vyčešou hustým kartáčem. Samozřejmě je také dobře vlasy ostříhat, ovšem u děvčátek s dlouhými vlasy to může být pro rodiče dilema.

Dále je nutné prohlédnout hlavu všem členům rodiny, všechny ručníky vyprat, použité hřebeny vyčistit a dezinfikovat, stejně tak je nutné vyměnit, vyprat a vyžehlit ložní prádlo.

Dojde-li u vašeho dítěte k infekci kůže, navštivte vašeho dětského lékaře.

3. Je nutné dítě vyřadit z kolektivního zařízení?

Ano, je to nutné do doby, než má dítě hlavičku zbavenou všech hnid a týká se to jak dětí navštěvujících mateřskou školku, tak i školáků. Současně je potřeba, abyste uvědomili třídního učitele popř. ředitele školy či školky o nákaze, protože jedině oni mohou učinit taková opatření, aby se nákaza dále nešířila (informace všem rodičům, kontrola dětí ve třídě, hlášení epidemiologickému oddělení).

4. Jak předejít rozšíření v rodině

1. Nepodceňujte možnost výskytu nákazy. V současné době vaše dítě sdílí čas ve škole, příp. v kroužcích, v hromadné dopravě i s dětmi, jejichž rodiče bohužel vši "příliš neřeší". Čili k nákaze dojde velice snadno. Rozhodně poté, co objevíte vši u dítěte, nevěšte hlavu, šampóny jsou poměrně účinné. Proveďte vše podle návodu výše. Je hlavně důležité, aby vše, s čím byla hlava dítěte v kontaktu, bylo převléknuto, vypráno, vyžehleno, příp. vydezinfikováno. K dezinfekci je možno použít např. Savo. Tímto procesem předejdete rozšíření nákazy v rodině.

2. Je vhodné proces umytí šampónem zopakovat i v případě, že se vám jeví první umytí dostatečně účinné, tj. provést 2x.

3. Vajíčka - hnidy je třeba vyčesávat denně, nejlépe pod přímým osvětlením, protože u dlouhých a světlých vlasů jsou špatně vidět. Používejte velmi hustý hřeben, tzv. všivák. Ke snadnějšímu odstranění hnid lze použít octovou vodu, protože hnidy změknou a lze je snadněji z vlasů stáhnout. Z „babských“ metod je účinný 30 minutový majonézový zábal. Po zábalu samozřejmě vlasy umyjte běžným šampónem. Nejen, že hnidy se po zábalu z ještě vlhkých vlasů snadno vyčešou, ale vlasy jsou po něm krásně lesklé.

4. Nejúčinnější metodou stále zůstává ostříhání vlasů nakrátko. Bohužel nemyslitelné zvláště u dospívajících dívek.

5. Po odstranění vší, ale i jako běžná prevence je vhodné alespoň 1x týdně, ráno po umytí vlasů a před odchodem do školy či školky dítěti do vlasů nastříkat repelent proti vším - např. Parasidose (POZOR! Pod tímto názvem je v lékárně prodáván ještě šampón proti vším.)

6. U dětí navštěvujících kolektivní zařízení obecně platí, zvýšeně pak při objevení se nákazy v zařízení, pravidelně při česání prohlížet každodenně dítěti vlasy. Prohlídku je nutno provést opravdu bedlivě, hnidy jsou průhledné, velikosti tečky, při běžném česání je vůbec nemusíte zaregistrovat, zvláště v hustých a světlých vlasech. Tímto procesem zachytíte nákazu ve stadiu vajíček původního dospělce, aniž by se stihla vylíhnout další generace.

7. Zvýšeně ostražití buďte při škrabání dítěte na hlavě a vlasy ihned prohlédněte.

Autoři: MUDr. Květoslava Ludvíkovská, MUDr. Jana Martincová

garant: prof. MUDr. Hana Hrstková, CSc.

 

Zpět